De Noorse Buhund is een ras wat stamt uit de tijd van de vikingen. Er zijn bij opgravingen restanten gevonden van honden die lijken op de Noorse Buhund en ook op grot-tekeningen zijn afbeeldingen gevonden die lijken op de Buhund.

De Noorse Buhund is van vroeger uit een hond van de Noorse boeren. Een manusje van alles, helpen bij het vinden van verdwaalde schapen, het erf verdedigen en ongedierte vrij houden (ratten en muizen verdelgen) maar ook mee op jacht en het naspeuren van aangeschoten of aangereden wild.
De Noorse buhund van tegenwoordig houdt nog steeds van afwisselingen en niets is hem te spannend. Wat ook inhoudt dat een rondje om de kerk voor hem niet voldoende is. Lange wandelingen met veel afwisseling in routine houdt de buhund geestelijk bezig zodat hij minder snel gaat blaffen. Want blaffen dat kunnen ze. Ze zijn waaks, ze willen waken en willen zich graag laten horen. In het oude gebruik van de buhund was het uiteraard nodig om in het uitgestrekte Noorwegen de hond terug te vinden maar in het overvolle landje van ons kan dat best een probleem zijn.

Qua activiteiten kan en wil een buhund over het algemeen eigenlijk alles wel. Van behendigheid (agility) tot obedience tot speuren.. het maakt de buhund niet uit, hij vind alles leuk wat de baas ook maar bedenkt. Wij doen vooral schapen drijven met onze buhunden, een genot met hen op het grote veld met een kudde schapen aan de slag te gaan.


     

De Buhund is een redelijk gezond ras. Ook al is het geen groot ras, HD komt helaas toch voor. Het is dus ook zeer belangrijk om te controleren of de ouderdieren een HD-onderzoek hebben gehad. Verder komen er oogafwijkingen voor als cataract en een specifieke vorm Buhundcataract of te wel Nuclear Pulverent Cataract voor. Hoe het ontstaan is, hoe het zich vererft dat weet nog steeds niemand wel weten we ondertussen dat er nog steeds geen Buhund is die er hinder van ondervonden heeft. Het is dan ook toegestaan om hiermee te fokken mits de partner maar vrij is. Andere vormen van Cataract liever niet mee te fokken.

De Buhund komt voor in 2 kleuren en deze 2 kleuren mogen in de fokkerij ook door elkaar heen gefokt worden.

De Kleuren zoals ze voorkomen: Tarwekleurig van bijna wit tot met een rode gloed en de zwarte buhund.
   
De zwarte en de lichte tarwekleurige zijn vader en zoon.